O furtună de praf a acoperit planeta Marte și durează deja de peste 2 luni. Din păcate, praful fin, de culoare roșie, a acoperit roverul Opportunity, care se află aici de aproape 15 ani.

Cei de la NASA nu au mai putut să ia legătura cu Opportunity de pe 10 iunie și este foarte posibil ca îndelungata misiune a roverului, care este deja un record, să fi luat sfârșit.

Opportunity a ajuns pe Marte în ianuarie 2004, iar misiunea lui trebuia să dureze inițial numai 3 luni. Însă roboțelul a rezistat foarte bine și a putut să-și continue cercetările, informațiile culese de el fiind extrem de prețioase pentru oamenii de știință.

Roverul a mai trecut prin multe furtuni de nisip pe Marte, dar aceasta este cea mai puternică, scrie Science Alert.

Praful care acoperă aparatul nu mai permite încărcarea bateriilor cu energie solară. În plus, în timpul furtunii este foarte frig, iar temperaturile pot să scadă până la -73 de grade Celsius. Acest frig extrem poate distruge circuitele electronice ale roverului.

De aceea, cercetătorii spun că dacă furtuna nu se va opri cât mai repede, iar vântul nu va curăța praful de pe panourile solare, Opportunity nu va mai putea funcționa și va împărtăși soarta geamănului său, Spirit.

Acesta din urmă a încetat să mai comunice în martie 2010, în timpul iernii marțiene, probabil din cauza frigului.