Este un proiect foarte ambițios, care prevede o nouă misiune cu astronauți pe Lună, în următorii 10 ani, dar și trimiterea primilor oameni pe Marte, peste aproximativ 20 de ani.

Astea sunt obiectivele stabilite pentru Agenția Spațială Americano de către președintele Donald Trump, încă din decembrie 2017. Trump își dorește ca Statele Unite să ajungă din nou în fruntea țărilor care conduc explorarea spațiului cosmic.

Noile misiuni spre Lună vor include de asemenea și stabilirea unei mici colonii pe satelitul nostru natural și pe orbita acestuia. De asemenea, NASA va susține misiunile spațiale ale unor companii private, cum este SpaceX.

Misiunile cu echipaj uman spre Marte vor începe în jurul anului 2030. Până atunci va fi lansată misiunea Marte 2020, care presupune colectarea de mostre de sol de pe suprafața planetei și analizarea acestora.

Abia apoi NASA va decide dacă și când va trimite oameni pe Marte și cât ar costa acest proiect.

Iar primii astronauți care vor ajunge pe orbita lunară își vor începe misiunea în iunie 2022, estimează NASA.

Primul pas al noului plan de explorare îl va reprezenta însă lansarea a 13 sateliți, numiți CubeSats, pe orbita Pământului.

Ei vor ajuta cercetătorii să afle cum pot pregăti mai bine transportul echipajului uman și al încărcăturii necesare pentru misiunile spațiale spre Lună și Marte.