O propunere prezentată de NASA Innovative Advanced Concepts Programme presupune construirea unui radiotelescop foarte performant în interiorul unui crater de pe partea întunecată a Lunii.

Construcția va semăna ca formă cu Steaua Morții din seria „Star Wars”, însă va avea un scop cât se poate de pașnic: explorarea spațiului cosmic.

Telescopul Lunar Crater Radio Telescope (LCRT) va fi cel mai mare construit vreodată, iar amplasarea nu a fost stabilită întâmplător.

Spre deosebire de dispozitivele de acest fel care ar fi construite pe Pământ sau pe orbită, cel de pe Lună nu va fi influențat de atmosfera terestră sau de alte semnale radio, care pot afecta calitatea observațiilor.

În acest fel, noul telescop va putea surprinde mai multe detalii și îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine modul în care Universul s-a extins rapid după Big Bang.

Diametrul telescopului va fi uriaș: aproape 1 kilometru. Dispozitivul ar urma să fie construit cu ajutorul roboților și întreținut apoi de un mic echipaj de astronauți care vor locui pe o bază lunară.

Sursa foto: NASA