Pe 15 septembrie, sonda spatiala Cassini s-a prabusit pe Saturn.

Update 15 septembrie, ora 17.00

Sonda Cassini s-a prabusit prin atmosfera planetei Saturn. Aparatul a rezistat cu 40 de secunde mai mult decat estimasera specialistii, semnalul fiind pierdut la ora 14.55 ora Romaniei.

Avand in vedere distanta de 1,5 miliarde de kilometri intre Saturn si Terra, Cassini fusese deja distrusa de o ora si 23 de minute in momentul in care cercetatorii au primit de la ea ultimul semnal.

Pana in ultima clipa, aparatul a tinut antrena indreptata spre Pamant, pentru a transmite cat mai multe date si imaginii extrem de importante pentru oamenii de stiinta.

Cassini endured about 40 seconds longer than expected before loss of signal was called at 11:55:46 UTC

 

 


Update 15 septembrie

Vineri, 15 septembrie, in jurul orei 13.30 ora Romaniei, sonda spatiala Cassini isi va incheia misiunea de 20 de ani si se va prabusi, asa cum a fost programata, pe Saturn. Va arde imediat, in contact cu atmosfera planetei si se va transforma in scrum.

Acesta este sfarsitul celei mai de succes misiuni NASA de pana acum, pentru ca sonda Cassini ne-a furnizat informatii extrem de importante despre Saturn si satelitii Titan si Enceladus. Tot ea ne-a demonstrat ca avem motive intemeiate sa credem ca poate exista viata dincolo de planeta noastra.

Lansata in anul 1997, Cassini a ajuns pe orbita lui Saturn in anul 2004. Costurile totale ale acestei misiuni se ridica la 3.2 miliarde de dolari, scrie Science Alert.

Motivul pentru care sonda, care s-a incheiat deja misiunea, nu este lasata in continuare pe orbita planetei Saturn, ci a fost programata sa aiba o ultima actiune kamikaze, este extrem de interesant.

In anul 2005, Cassini a descoperit ceva la care nimeni nu se astepta: pe Enceladus exista un ocean de apa sarata, sub scoarta inghetata. Iar aici ar putea exista viata extraterestra. La fel si pe Titan, un alt satelit al lui Saturn.

Prin urmare, expertii NASA au decis ca trebuie sa protejeze aceste forme de viata, daca ele exista si nu pot risca sa le contamineze cu microbi de pe Pamant, care ar putea sa fi ajuns pe sonda Cassini.

NASA va transmite LIVE ultima misiune a lui Cassini, pe 15 septembrie, incepand cu ora 14.00 ora Romaniei.

Poti urmari evenimentul AICI!

Cassini va continua sa transmita imagini si informatii spre Pamant pana in ultima clipa. Semnalul se va pierde in jurul orei 14.56 ora Romaniei, moment care va marca distrugerea sondei.


In cei 20 de ani de misiune, Cassini a realizat fotografii impresionante cu Jupiter si satelitii Titan si Enceladus. NASA a publicat cateva dintre acestea. Le poti vedea mai jos.

 

Probabil cea mai impresionanta este cea in care apare Pamantul, vazut ca un mic punct albastru, luminos, aflat la o distanta de 1,4 miliarde de kilometri de Saturn.


 

Decizia NASA, de a prabusi controlat sonda spatiala care ne-a oferit informatii extrem de pretioase despre Saturn si satelitii sai naturali, pare greu de inteles.

Totusi, exista o explicatie foarte buna pentru aceasta hotarare. Cassini poate fi contaminata cu microbi terestri, care ar pune in pericol formele de viata extraterestre din sistemul Saturn, daca acestea exista.

In anul 1997, cand a fost lansata in spatiu, sonda Cassini nu a fost sterilizata si astfel risca sa contamineze satelitii Enceladus sau Titan, daca s-ar prabusi acolo.

Astronomii cred ca este posibil sa existe forme de viata pe Titan sau pe Enceladus, lunile planetei Saturn, iar acestea trebuie protejate de o posibila contaminare.

Prin urmare, NASA nu vrea sa-si asume niciun risc, chiar daca bateriile ar fi fost distruse in cei aproape 20 de ani petrecuti de sonda in spatiu, scrie IFL Science.

Decizia de a prabusi sonda pe Saturn a fost luata in unanimitate, de NASA, Agentia Spatiala Europeana si Agentia Spatiala Italiana, care au colaborat la aceasta importanta misiune de explorare spatiala.

Cassini va ramane curand fara combustibil, prin urmare nu-si poate prelungi misiunea. De aceea, cel mai sigur este ca ea sa fie complet distrusa, prabusindu-se pe Saturn, fara a pune astfel in pericol evolutia vietii pe satelitii sai naturali.

Misiunea nu s-a terminat inca, pentru ca fiecare secunda va fi valorificata. Astfel, inainte sa se prabuseasca, sonda va realiza 22 de zboruri intre Saturn si inelele sale. Ultimele cinci vor fi extrem de aproape de planeta, la doar 1.600 km altitudine. 

Astfel, Cassini va oferi astronomilor, in ultimele sale clipe de existenta, noi informatii surprinzatoare despre aceasta planeta.

Detaliile si imaginile inregistrate de sonda pana acum sunt cu adevarat spectaculoase si unice. Iar pentru astronomi sfarsitul misiunii Cassini va fi doar inceputul unei lungi perioade in care vor analiza si interpreta toate datele primite. 

Share articol: