Acest tip de combustibil ar putea fi soluția pentru viitor deoarece s-ar putea „înghesui" mai multă energie în același rezervor decât în prezent. 

În ultimii ani, oamenii de știință au experimentat cu acidul formic, o soluție atipică pentru transportul viitorului. Acidul formic se folosește ca solvent organic în industrie, la fabricarea insecticidelor și în industria tăbăcăriei, însă este și un transportator formidabil de energie. Numai că este greu de folosit în mod practic.

Inginerii de la Universitatea Rice din Huston, Texas au regândit întregul proces de producție și au găsit o metodă isteață de a face procesul mai eficient. 

În mod normal, dioxidul de carbon era transformat într-un lichid electrolitic precum apa sărată" spune Haotian Wang. Aceste săruri dizolvate ajută la transformarea gazului într-o moleculă care stochează energie. Dar, odată obținut combustibilul, apare și o „supă" de unde este dificilă scoaterea acidului formic.

De aceea am folosit electroliți solizi care conduc protoni și care pot fi confecționați din polimeri insolubili sau compuși anorganici, eliminând necesitatea sărurilor", mai spune Wang.

Într-un final, dioxidul de carbon se transformă într-o moleculă încărcată negativ, iar de acolo se difuzează în miezul solid al electrolitului, unde întâlnește ioni de hidrogeni, eliberați printr-o a doua reacție catalitică cu apa și rezultând o soluție puternic concentrată de acid formic.

Până în prezent, procesul a reușit să convertească 42% din energia de la o sursă de curent într-o formă chimică ce poate fi folosită în celulele de combustibil.

Share articol: