In trecut, eclipsele totale de Soare erau mai frecvente, iar pe viitor acestea vor disparea definitiv. Informatia este prezentata in cartea intitulata "Totality: The Great American Eclipses of 2017 and 2024", scrisa astrofizicianul Fred Espenak si jurnalistul de stiinta Mark Littmann.

Eclipsele totale de soare vor disparea din cauza ca Luna se indeparteaza tot mai mult de Pamant si, in timp, discul ei nu se va mai vedea suficient de mare ca sa acopere total discul solar.

Prin urmare, eclipsele totale nu vor mai avea loc. Acest lucru se va intampla atunci cand Luna se va indeparta de noi cu inca 23.410 kilometri.

Vestea buna este ca, tinand cont ca Luna se indeparteaza cu 3,8 cm pe an, ea va deveni prea mica pentru a mai acoperi total Soare abia peste 620 milioane de ani.

Din acel moment, nu vor mai exista eclipse de Soare totale, doar partiale, scre Business Insider.

Dar de ce se indeparteaza Luna de planeta noastra? De vina este rotatia Pamantului, care devine tot mai lenta, spun specialistii.

Atractia gravitationala pe care o exercita Luna asupra Pamantului duce la formarea mareelor, iar acest fenomen duce, treptat, la incetinirea vitezei de rotatie a Pamantului, care impinge tot Luna mai departe de noi.

Cu doar 2.000 de ani in urma, viteza de rotatie a Terrei era mai mare, iar Luna se afla mai aproape.

(Sursa foto: iStock)