O echipă de arheologi britanici a găsit 12 epave, scufundate în Marea Mediterană, largul coastelor Libanului.

Cele mai vechi epave descoperite datează din anul 300 î.e.n. Navele transportau mirodenii și mătase în Imperiul Roman și Grecia.

Descoperirea lor atestă încă o dată existența unui „drum al mătăsii” care lega Persia de China, de Marea Roșie și de Marea Mediterană.

O altă corabie descoperită în această zonă avea la bord obiecte de porțelan chinezesc foarte valoros, din timpul dinastiei Ming.

De altfel, potrivit arheologilor, acestea sunt cele mai vechi porțelanuri Ming descoperite vreodată pe o epavă și au fost foarte bine conservate, fiind protejate în mâlul de pe fundul mării.

Aceste obiecte foarte prețioase au fost găsite pe epava unei corăbii otomane uriașe, care cântărea 1.000 de tone și avea o lungime de 43 metri. Corabia s-a scufundat în anul 1630, în timp ce se îndrepta spre Istanbul.

Tot pe această navă au fost găsite ibrice din cupru pentru cafea, fabricate probabil în Turcia sau Egipt. Nu este însă surprinzător, deoarece otomanii sunt cei care au introdus în Europa obiceiul consumului de cafea.

Pe alte epave, cercetătorii au găsit obiecte din ceramică și sticlă fabricate în Belgia, Spania, Italia, Yemen și Golful Persic.

Epavele au fost cercetate cu ajutorul unui robot subacvatic, în cadrul unei misiuni de explorare a echipei de arheologi Enigma Recoveries.

Share articol: