În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, naziștii au ascuns 30 de tone de aur în subteranul unui castel vechi de sute de ani. Locul acestei comori este menționat într-un jurnal scris de un ofițer nazist.

Jurnalul a fost scris acum 75 de ani de un ofițer SS care s-a semnat cu pseudonimul Michaelis. Documentul, care s-a aflat până acum în posesia unei loje masonice, menționează planurile ocomandantului nazist Heinrich Himmler, care dăduse ordin să fie confiscate din orașele cucerite cât mai multe comori, sub formă de lingouri de aur sau obiecte de artă.

Potrivit detaliilor menționate în jurnalul lui Michaelis, naziștii aveau 11 de locuri secrete în care au ascuns obiectele valoroase confiscate în timpul războiului. Printre acestea se numărau bijuterii, obiecte de cult și picturi celebre.

Din fericire, unul dintre aceste locuri a fost deja identificat, scrie Live Science. O comoară a fost ascunsă într-o fântână abandonată, la aproximativ 60 de metri adâncime, sub Palatul Hochberg din sud-vestul Poloniei.

Aici s-ar aflat ascunse aproape 30 de tone de lingouri de aur, confiscate de la o bancă din orașul polonez Breslau (numit acum Wrocław). Acest aur valorează în prezent miliarde de euro. 

Naziștii au căutat să-și acopere urmele și, după ce au ascuns lingourile de aur în fântână, au omorât toți martorii și au folosit explozibil, pentru a bloca intrarea.

După ce naziștii au pierdut războiul, jurnalul lui Michaelis a fost păstrat în secret, de o lojă masonică din orașul german Quedlinburg, deoarece autorul jurnalului era la rândul său membru al acestei loje masonice.

Anul trecut, loja masonică a donat jurnalul unei fundații poloneze numite Silesian Bridge. Alături de acest document se află și o hartă a locului exact în care a fost ascunsă comoara de sub palatul polonez, precizează Roman Furmaniak, membru al Silesian Bridge.

Experții nu au confirmat încă autenticitatea jurnalului, însă zona în care se află Palatul Hochberg este cunoscută pentru numeroasele ascunzișuri folosite de naziștii care încercau să-și pună la adăpost comorile furate în timpul războiului. Mare parte dintre acestea nu au fost încă descoperite.

Din fericire, această comoară ar putea fi găsită, pentru că proprietarii palatului au anunțat că vor începe lucrări de renovare, care vor include și cercetarea fântânii îngropate.

Informația despre comoara naziștilor și jurnalul secret al lui Michaelis a fost prezentată recent, de publicația poloneză The First News.
 


Pe ProTvPlus.ro găsiți emisiunile voastre preferate:

Share articol: