In urma cu aproximativ 4 miliarde si jumatate de ani, Pamantul ar fi explodat cu forta a 40 de miliarde de bombe atomice, aruncand astfel in spatiu materie care a dus ulterior la formarea Lunii. Aceasta este teoria lui Wim van Westrenen, de la Universitatea VU din Amsterdam.

Pana in prezent exista mai multe ipoteze privind originea satelitului natural al Terrei. Astronomul George Darwin, fiul celebrului savant Charles Darwin, credea ca Luna s-a format dupa ce Pamantul s-a “marit” atat de mult incat o parte din planeta s-a destramat pur si simplu. Ideea lui a fost curand eclipsata, dupa ce mai multi oamenii de stiinta au inceput sa sustina ca Luna s-a format dupa ce un obiect urias, de dimensiunea planetei Marte, s-a ciocnit de Pamant, scrie Daily Mail, citand revista New Scientist.

Resturile din urma impactului au dus la formarea Lunii. Rocile selenare aduse de echipa misiunii Apollo si analizate anul trecut de specialistii Universitatii din Chicago au demonstrat ca Luna si Terra au o origine comuna. Van Westener spune ca aceasta descoperire sugereaza ca Luna a fost odinioara parte din planeta noastra.

Ea s-a desprins in urma unei explozii produse in interiorul Pamantului: a fost o explozie nucleara uriasa, echivalentul declansarii simultane a 40 de miliarde de bombe nucleare. Teoria savantului olandez sugereaza ca in centrul Terrei exista un imens reactor nuclear natural, astfel explicandu-se si de ce Pamantul da mai multa energie decat primeste de la Soare.

Deocamdata ipoteza lui nu este considerata valabila si de alti oameni de stiinta, care sustin in continuarea varianta unui impact intre Terra si o alta planeta.