Oamenii de stiinta au descoperit dupa 4.500 de ani, in mijlocul Piramidei lui Keops, un spatiu gol enorm, de marimea unui avion de pasageri, descoperire pe care nimeni nu a prevazut-o, anunta AFP.

Aceasta cavitate este cat "un avion de 200 de locuri in mijlocul piramidei", a explicat pentru AFP Mehdi Tayoubi, co-director al proiectului ScanPyramids care s-a aflat la originea descoperirii.

De la sfarsitul anului 2015, misiunea care reuneste cercetatori egipteni, francezi, canadieni si japonezi a cercetat interiorul piramidei folosind tehnologii noninvazive, care permit sa vezi in interorul monumentelor pentru a afla mai multe despre cum au fost construite.

Monumentul funerar, de 139 de metri inaltime si 230 de metri largime, se afla pe platoul Giza, la marginea orasului Cairo.

"Exista multe teorii despre existenta unor eventuale camere secrete in piramida. Dar niciuna dintre ele nu a prezis existenta a ceva atat de mare", a spus Tayoubi.

Potrivit studiului publicat joi in revista Nature, "marele vid", asa cum au ales cercetatorii sa-l numeasca, este lung de cel putin 30 de metri si 9 metri inaltime, având caracteristici similare cu cele din marea galerie, cea mai mare sala cunoscuta din piramida. Acest spatiu se afla la 40-50 de metri de camera reginei, in mijlocul monumentului.

"Marele vid" este complet inchis, nimic nu a fost atins de la constructia piramidei", a notat Kunihiro Morishima de la Universitatea Nagoya din Japonia, partener al misiunii ScanPyramids.

Echipa de cercetatori a folosit o tehnica cu particule cosmice, numita "cosmic-ray muon radiography", care le-a permis sa vizualizeze toate goluri cunoscute si necunoscute din piramida fara sa atinga o singura piatra.

"Nu putem sti daca vidul contine artefacte, caci este prea mic pentru a fi detectate cu acest tip de imagini", a precizat  Kunihiro Morishima, coautor al studiului. Cercetatorii nu au mai multe informatii despre rolul spatiului descoperit. Ar putea fi "o succesiune de camere adaugate unele in altele, un enorm culoar orizontal, o a doua galerie mare... multe ipoteze sunt posibile", a marturisit Mehdi Tayoubi.

Sursa: News.ro