Oamenii de știință din China spun că au găsit o fosilă care ar putea clarifica o serie de necunoscute din teoriile lui Darwin. 

Aceștia susțin că au descoperit fosila celui mai vechi boboc de floare, care aliniază în sfârșit fosilele cu datele genetice ce sugerează că plantele înfloritoare - sau angiospermele - au evoluat cu zeci de milioane de ani mai devreme decât credeam inițial. Echipa speră că descoperirea va ajuta la soluționarea unui mister vechi de secole pe care Charles Darwin l-a numit chiar „abominabil”.

Dacă cea mai veche fosilă a unei flori nu era mai veche de 130 de milioane de ani, atunci cum puteau angiospermele să domine ecosisteme întregi la o diferență de doar 20, 30 de milioane de ani și, mai ales, cum au reușit să dezvolte o diversitate atât de mare într-un timp atât de scurt?

Era un puzzle care l-a preocupat frecvent pe Darwin, dar nu acesta nu a găsit niciodată răspunsul pe care îl căuta. În ultimii ani, totuși, câteva dintre aceste detalii cruciale au început să se așeze.

În 2016, arheologii chinezi au anunțat descoperirea unei „flori perfecte” datând din perioada Jurassicului, adică de acum peste 145 de milioane de ani. Planta fosilizată numită Euanthus nu doar că avea petale, dar avea și sepale - inclusiv un pistil similar cu cel al florilor moderne.

În 2018, altă floare fosilizată a fost găsită tot în China, numită Nanjinganthus, avea 174 milioane de ani, iar semințele ei erau complet închise într-o cavitate precum cele ale florilor moderne.

Noua plantă fosilizată denumită Florigerminis jurassica, ar putea fi „veriga lipsă” din această evoluție, cea care lipsea pentru convingerea întregii comunități științifice. Aceasta este într-o stare excelentă și are o vechime de 164 de milioane de ani.

F. jurassica este o descoperire unică, iar detaliile sale confirmă ipoteza și umplu golurile care existau până acum în teoria evoluției angiospermelor. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: