Un singur matematician sustine ca este acum aproape de lamurirea acestui mister.

Profesorul Yitang Zhang, de la Universitatea din New Hampshire, Durham, afima ca descoperirea lui ar putea sa revolutioneze matematica si sa fie un pas inainte spre rezolvarea dilemei privind numerele prime. 

Acestea sunt numerele care se divid numai cu 1 sau cu ele insele. Matematicianul a rezolvat probelma numerelor prime gemene, adica numere prime care difera intre ele cu o valoare de 2, cum ar fi 3 si 5 sau 17 si 19, dar si 2,003,663,613 × 2195,000 − 1 sau 2,003,663,613 × 2195,000 + 1.

Pana acum, incepand de la problema ridicata de Euclid, in Antichitate, matematicienii au sustinut ca diferenta dintre aceste perechi de prime poate creste exponential la infinit, scrie Nature.com.

Zhang sustine ca diferenta dintre aceste numere succesive nu creste la infinit, ci doar pana la 70 de milioane de unitati.

“Daca teoria lui este corecta, sunt pur si simplu uluit”, declara Dorian Goldfeld, de la niversitatea Columbia din New York.

Zhang spune ca va continua sa studieze acest domeniu si ar putea reduce diferenta dintre numere chiar si mai mult. El a cercetat multi ani problema numerelor prime, pana cand i-a venit aceasta idee.

Inainte sa lucreze la universitate, a fost angajat la un restaurant Subway, ca sa castige un ban. “Nu era rau. Orice faceam, eu ma gandeam la matematica”, povesteste profesorul.

Share articol: