Oameni de stiinta din Rusia au creat un nou tip de "tun cu laser", care ar putea sa distruga deseurile spatiale potential periculoase.

Acel tip de "tun cu laser", deosebit de puternic, va fi amplasat deasupra unui telescop optic cu diametrul de trei metri, conceput initial pentru a cerceta bolta cereasca si pentru a monitoriza satelitii si deseurile spatiale aflate pe orbita Terrei.

Noul dispozitiv va incerca sa distruga deseurile spatiale prin strapungerea lor cu rase laser pana cand obiectele in cauza vor fi vaporizate cu ajutorul energiei termice.

Noua tehnologie este dezvoltata de cercetatorii de la Corporatia stiintifica si Industriala "Sisteme de Instrumente de mare Precizie", o filiala a Roscosmos, agentia spatiala a Rusiei.

NASA a estimat in 2013 ca peste 500.000 de deseuri spatiale "ce au dimensiuni cel putin egale cu cele ale bilelor din jocul marble" se afla pe orbita Terrei. Ele calatoresc cu viteze de pana la 17.500 de metri pe secunda si pot sa avarieze satelitii si vehiculele spatiale.

Numarul tot mai mare de deseuri spatiale a determinat o crestere a riscurilor potentiale la care sunt expuse toate vehiculele spatiale, in special pentru Statia Spatiala Internationala, capsule spatiale si alte vehicule spatiale ce au la bordul lor echipaje de astronauti.

Sursa: Agerpres