Nu sunt doar mai inteligenti, ci vad si lumea altfel. Persoanele cu un IQ ridicat sunt capabile sa ignore imaginile mari daca nu prezinta interes, ba, mai mult, se pot concentra pe cele mici care le ofera (macar) o farama de informatie. "Discriminearea vizuala" a fost descoperita de cercetatorii de la University of Rochester.

Testul a constant in rularea unui mesaj video pe parcursul caruia se "plimbau" mai multe linii, subiectii trebuind sa semnaleze cand liniile se miscau in stanga sau in dreapta. Rezultatul a fost uluitor: indivizii cu IQ ridicat au fost mult mai buni in realizarea testului decat cei cu un IQ mic sau mediu. Oamenii de stiinta au mai observat un lucru: chiar daca persoanele inteligente reuseaseau sa semnaleze miscarile mai repede, nu puteau sa vada ceea ce este mare si chiar in fata privirilor lor!

Abilitatea de la bloca informatia nefolositoare este un punct forte intr-o lume bombardata in permanenta de informatii, cu toate ca persoanele care pot acest lucru sunt mai "pretentioase". Un om de inteligenta medie are un IQ de 100 de puncte. Oamenii de stiinta spun ca IQ-ul mediu a crescut cu trei puncte in fiecare deceniu de la 1900 in ziua de astazi.