Creierul creat in laborator din celule ale pielii este asemanator cu cel al fatului uman la 9 saptamani in stadiul de dezvoltare.

Oamenii de stiinta de la Institutul de Biotehnologie Moleculara din Viena au dezvoltat pentru prima data in laborator un creier uman in miniatura, ca parte a unui studiu despre dezvoltarea celui mai complex organ uman, relateaza The Independent, citat de stirileprotv.ro

Mini-creierul masoara mai putin de 4mm, insa cercetatorii care l-au creat sustin ca este echivalentul creierului unui fat uman in saptamana a noua de gestatie si are structura complexa tridimensionala a unui creier apartinand unui embrion. 

Oamenii de stiinta au numit creierul "primitiv" un "organoid cerebral" si au subliniat ca structurile seamana, ca dezvoltare si functii, cu un creier uman, insa sunt departe de a fi descrise ca avand potentialul de a avea constiinta de sine. 

“Putem sa il comparam cu o masina care are motorul pe capota, cutia de viteze in portbagaj si teava de esapament fixata in radiator. Te poti folosi de aceasta masina pentru a vedea cum functioneaza", a explicat Juergen Knoblich, cercetatorul-sef de la Institutul de Biotehnologie Moleculara din Austria.

Creierul a fost dezvoltat din celule ale pielii, convertite printr-o tehnica de inginerie genetica in celule stem. Structurile create au pus deja intr-o noua lumina afectiunea numita microcefalie, intalnita atunci cand creierul nu se dezvolta normal in uter. Aceasta premiera medicala ii va ajuta pe medici sa trateze boli ca autismul, schizofrenia si alte defectiuni ale creierului in diverse stadii de dezvoltare. 

Share articol: