O echipă de oameni de știință chinezi, condusă de cei de la Universitatea Yanshan, a dezvăluit recent sticla transparentă, de culoare galbenă numită AM-III, care este capabilă să lase o zgârietură profundă pe un diamant.

Materialul este realizat în întregime din carbon și a ajuns la 113 gigapascali (GPa) la testul de duritate Vickers, în timp ce diamantele înregistrează de obicei undeva între 50 și 70 pe scara GPa.

„În consecință, măsurătorile noastre demonstrează că materialul AM-III este comparabil ca rezistență cu diamantul și superior celorlaltor materiale cunoscute", a declarat profesorul Tian Yongjun de la Universitatea Yanshan, care a condus cercetarea, publicată în revista National Science Review.

AM-III, potrivit cercetătorilor, nu este un înlocuitor al diamantelor, dar ar putea fi utilizat pentru a dezvolta celule solare mai puternice în panourile solare și ferestre antiglonț mai dure, care ar fi cu 20 până la 100 la sută mai puternice decât modelele actuale.

Oamenii de știință lucrează de mult pentru a dezvolta cea mai puternică sticlă și, în 2016, specialiștii de la Universitatea din California de Sud au creat o formă de sticlă metalică din fier, care este mai puternică decât titanul.

Testele au arătat că materialul, numit SAM2X5-630, este de 588 de ori mai rezistent la deteriorare decât oțelul inoxidabil . În timp ce noul material nu este încă suficient de transparent pentru a fi utilizat pentru realizarea unor ecrane de sticlă super-dure, acesta ar putea fi folosit pentru a crea o carcasă de protecție pentru dispozitivele mobile.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: