Un grup de specialisti in mecania fluidelor au incercat sa desluseasca misterul care invaluie una dintre cele mai placute indeletniri ale barbatilor: de ce face spuma berea cand sticla este lovita. Totul a inceput, cum era si firesc de la o iesire in oras, iesire in care s-au consumat foarte multe beri.

Javier Rodriguez, profesor la Universidad Carlos III din Madrid, a folosit o camera speciala, una care filmeaza cu 5.000 de fotograme pe secunda, pentru a studia fenomenul. In prima faza, imediat dupa ce sticla este lovita, undele traverseaza lichidul, ating fundul sticlei si creaza bule. Apoi, bulele se transforma in spuma pentru ca nu pot retine presiunea, iar la final, pentru ca spuma este mai usoara decat lichidul in sine, ajunge sa se reverse in afara sticlei.

Spuma este comparata cu formarea "ciupercii atomice", rezultatul unei explozii nucleare. Profesorul Rodriguez sustine ca acest model "low-cost" de fizica de laborator ajuta intotdeauna la rezolvarea unor probleme importante.