Sistemul WED („Warped Extra Dimension”) este una dintre mărcile unui model fizic foarte popular prezentat în 1999, dar noua cercetare publicată în „The European Physical Journal C” este prima care utilizează în mod coeziv teoria pentru a explica problema raportului dintre materia neagră și particulele fizice.

Tot ceea ce știm despre universul fizic se bazează pe ideea materiei întunecate, care se află în cea mai mare parte a universului. Aceasta este unul dintre factorii care îi ajută pe cercetători să explice cum funcționează gravitația, pentru că multe dintre legile lumii pe care o cunoaștem n-ar mai exista fără „factorul X” al materiei întunecate. Chiar și așa, materia întunecată nu interacționează cu particulele pe care le vedem și le simțim, așa că ea ar trebui să aibă și alte proprietăți speciale.

„Încă există o serie de întrebări care nu își găsesc răspunsul în modelul fizic standard. Unul dintre cele mai bune exemple este așa numita ‘problemă ierarhică’, întrebarea care investighează de ce bosonul Higgs este mult mai ușor decât scala caracteristică gravitației. Modelul fizic standard nu poate explica nici alte fenomene observate, iar unul dintre cele mai evidente este existența materiei întunecate”, arată cercetătorii spanioli și cei germani, autorii studiului.

Cercetarea vrea să explice prezența materiei negre utilizând un model WED. Specialiștii au studiat masele fermionilor, despre care cred că ar putea fi comunicate către o a cincea dimensiune prin intermediul unor portaluri, creând relicve de materie întunecată.

Este posibil ca fermionii „interdimensionali” să explice măcar câteva dintre misterele materiei întunecate, pe care cercetătorii nu le-au observat până acum? Autorii studiului sunt de părere că da, pentru că, spun ei, simplul fapt că materia întunecată nu poate fi explicată prin fizica standard este o dovadă că vorbim despre un nou tip de fizică.

Astfel, această ipoteză a unei a cincea dimensiuni ar fi singura prin care se poate explica o cantitate atât de mare de materie întunecată care, până acum, a „păcălit” orice mijloace moderne de detectare făcute de om. Deci fermionii care trec printr-un portal către o a cincea dimensiune misterioasă s-ar putea comporta ca „materie întunecată”.

Dar cum poate fi verificată o astfel de teorie? Răspunsul ar putea fi chiar la îndemâna cercetătorilor și rămâne de văzut când va putea omenirea să dezlege un astfel de mister. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: