Cercetari in neurologie arata ca oamenii sunt "foarte bine pregatiti pentru a fi prosti", dar, din fericire, instinctul de conservare ii face pe cei mai evoluati locuitori ai Terrei sa supravietuiasca.

Intr-o cuvantare tinuta la London Library, scriitorul britanic Sebastian Faulks, a demonstrat pas cu pas incompetenta rasei umane, dar si capacitatea acesteia de trece peste propriile greseli. Toate cele afirmate de scriitor sunt recunoscute si de neurologii care considera ca "cele doua pungi pline cu fluide" (asa cum descrie David Eagleman cele doua emisfere ale creierului uman) fac omul sa fie "mai atras" de greseli decat de lucrurile facute cu simt de raspundere.

Sigur, unii oameni de stiinta dar si foarte multi oameni obisnuiti s-ar putea arata in total dezacord cu cele afirmate de cercetatori sau scriitori dar ar trebui sa ia in calcul faptul ca prima lucrare artistica in Europa are o vechime de 30.000 de ani (pesterile din Franta si Spania) iar primul calculator (numit si mecanismul Antikythera) are venerabila varsta de 2.100 de ani. Cu alte cuvinte, in multe cazuri, inteligenta a ramas la acelasi nivel, doar mijloacele si "uneltele" vremurilor facand-o sa "arate" mai bine.

Pe de alta parte, este fara de tagada faptul ca numarul persoanelor inzestrate "de la natura" a crescut, numarul acestora, 6 milioane, fiind egal cu intreaga omenire de dupa ultima glaciatiune. Ar trebui luat in calcul, insa, faptul ca lumea de astazi nu se compara nici macar cu cea din urma cu 50 de ani, pericolele din zilele noastre fiind mai complexe, doar spiritul nostru de conservare tinandu-l departe. Deocamdata. Sa nu uitam ca, indiferent cat de mult a crescut IQ-ul mediu, declaratiile pe care le fac unii si altii, momentele in care oamenii isi dau in petec pot duce la fapte regretabile, de la suparari inutile la crime, si, luand in calcul situatia actuala din Coreea de Nord, la razboaie total inutile.

Share articol: