„Este o veste bună, pentru că asta înseamnă că am subestimat capacitatea oceanelor de a capta dioxidul de carbon. Prin urmare, vechile noastre măsurători sunt greșite și trebuie să corectăm aceste date, pentru a putea evalua corect impactul încălzirii globale”, a explicat Ken Buesseler, citat de Daily Mail.

Carbonul este absorbit de fitoplancton - alge marine microscopice care trăiesc în partea superioară a oceanelor. Ele au nevoie de lumina solară, asemeni plantelor, deoarece conțin clorofilă și fac fotosinteză.

Aceste alge minuscule eliberează oxigen și consumă dioxid de carbon. Parte esențială a unui ecosistem echilibrat, fitoplanctonul este sursa de hrană pentru multe animale marine (melci, balene, meduze). Ele constituie astfel baza lanțului trofic marin.

Aceste mici viețuitoare plutesc în apă la o adâncime de până la 200 metri, mult mai adânc decât credeau până acum cercetătorii.

Asta înseamnă, evident, că ele sunt mai numeroase și pot consuma o cantitate mult mai mare de dioxid de carbon.