Actuala "pauza" pe care a luat-o incalzirea globala este explicata prin schimbarile Oceanului Pacific, unul dintre curentii sai cei mai puternici, La Nina, fiind banuit ca "inghite" caldura in exces din atmosfera. Conform acestei teorii, adancurile Pacificul a absorbit deja cantitati de energii echivalente cu productia a sute de mii de centrale termice.

Studiile care incearca sa demnstreze disponibilitatea Oceanului Pacific de a ajuta Terra sa nu se incinga prea tare si prea repede eu fost facute la Scripps Institution of Oceanography din San Diego. Profesorii Yu Kosaka si Shang-Ping Xie spun ca asemenea ani de "pauza" ar putea interveni si in viitor cand temperaturile vor continua sa creasca din cauza emisiilor de gaze de sera.

Altii cercetatori sustin ca temperatura este inca in crestere, ultimul deceniu fiind mai cald decat precedentul, scaderea de moment inregistrata in zona Pacific fiind o simpla intamplare. Partea buna, vazuta de cei care nu sustin teoria absorbtiei caldurii de catre ocean, este ca si spatiul lucreaza pentru Terra, o mare parte a energiei solare fiind "pieduta" in spatiu.