Pe 7 martie, conducerea unui spital din Wuchang, Wuhan, unde a început epidemia de coronavirus, a luat o decizie surprinzătoare.

Aproximativ 200 de pacienți care au simptome ușoare au fost mutați într-o secție nouă, unde nu vor mai fi îngrijiți de medici și asistente, ci doar de către roboți medicali.

Roboții medicali (unii cu aspect umanoid) le dau pacienților mâncare, apă și tratamentul stabilit și fac curățenie în secție.

În acest fel, conducerea spitalului speră să-i protejeze pe medici și pe asistente și totodată să eficientizeze activitatea acestora, pentru că ei se pot ocupa astfel numai de cazurile foarte grave.

Noua secție este dotată și cu tehnologie 5G, care permite o comunicare rapidă între roboții medicali și operatorii umani. Roboții au fost donați de compania CloudMinds, iar „echipa” este alcătuită din 6 tipuri diferite de roboți medicali.

Spitalul din Wuhan unde s-a deschis noua secție cu este improvizat în clădirea unui centru sportiv, pe durata epidemiei. Măsura va fi preluată curând și de alte spitale din China. Deja doi roboți medicali de acest fel sunt folosiți și într-un spital din Guangdong. 

Ei tratează pacienții, le aduc mâncare și apă, asigură dezinfectarea secției și colectarea produselor contaminate, cum sunt așternuturile. În plus, roboții se pot dezinfecta singuri după ce interacționează cu un pacient, astfel încât să prevină răspândirea virusului.