Stiri Stiinta

22 2020 15:59 Fenomen inexplicabil observat de astronomi! Ce s-a întâmplat cu această stea uriașă?
Descoperirea ar putea fi dovada că unele stele își încetează diferit existența.
Fenomen inexplicabil observat de astronomi! Ce s-a întâmplat cu această stea uriașă?
21 2020 14:00 Ce-au descoperit cercetătorii când au examinat o mumie egipteană? Nu se așteptau să vadă așa ceva
O tomografie computerizată a dezvăluit adevărul despre o mumie egipteană de acum 3.000 de ani.
Ce-au descoperit cercetătorii când au examinat o mumie egipteană? Nu se așteptau să vadă așa ceva
20 2020 11:46 (P) Poluarea și afecțiunile cauzate de aceasta
Viața modernă este interesantă și plină de provocări, cu elemente care ne susțin confortul și activități care conectează comunități la nivel global. Dar, alături de avantaje, există și aspecte extrem de îngrijorătoare, iar unul dintre ele este poluarea. Aceasta poate apărea oriunde – atmosferă, sol, apă – și reprezintă o realitate cu efecte nocive pe termen mediu și mai ales lung, care dăunează atât naturii, cât și ființelor vii.

Poluarea aerului este o problemă crucială pentru sănătatea publică, atât în țările industrializate, cât și în cele aflate în curs de dezvoltare. Acest tip de poluare a crescut exponențial cu trecerea anilor, fiind considerat de către OMS cel mai mare risc de mediu asupra omului. 

Ce conține aerul poluat?

Prin definiție, poluarea atmosferică este acumularea de substanțe solide sau gazoase în concentrații variate, astfel încât să schimbe condițiile normale de mediu și să facă aerul mai puțin sănătos. Unele substanțe provin direct din surse diverse: industrii, mașini, arderea lemnului, etc; altele, însă, reprezintă rezultatul reacțiilor chimice formate în atmosferă. Printre cei mai cunoscuți poluanți se numără:

  • Produșii de ardere – oxizi de carbon (monoxid și dioxid de carbon) și oxizi de azot

  • Dioxidul de sulf

  • Clorofluorocarburile – CFC

  • Pulberile, măsurate în milimetri – PM 10 penetrează nasul și pot ajunge în faringe și laringe; PM 2,5 pot intra în bronhii; PM 0,1 pătrund în alveolele pulmonare și chiar în circuitul sangvin! 

Surse de poluare

Când vorbim de proveniența efectivă a elementelor poluante, trebuie să luăm în calcul două categorii: sursele de exterior și cele de interior. În prima se încadrează traficul (automobilistic, aerian, naval), incendiile, industriile (inclusiv producția agricolă pe suprafețe mari și creșterea animalelor), sistemele de încălzire a clădirilor.

Însă, și aerul din spațiile închise poate fi poluat, lucru cu atât mai grav cu cât ne petrecem aproximativ 80% din viață în interiorul unei clădiri, fie ea propria locuință sau locul de muncă. Și acolo pătrund elementele dăunătoare atmosferei, cărora li se adaugă substanțe ce provin din interiorul spațiului: materiale de construcții, vopseluri, lumânări aromate, șeminee, cuptoare, produse pentru curățenie, solvenți, fum de țigară etc.  

Bolile cauzate de poluare

Deteriorarea aerului are, uneori, efecte iremediabile asupra sănătății. De pildă, îmbolnăvirile sistemului respirator lasă în urmă sensibilități, alergii, chiar complicații pe care trebuie să le ducem cu noi o viață întreagă. Dintre bolile cauzate de poluarea atmosferică amintim aici doar pe cele mai grave, tocmai pentru a atrage atenția asupra pericolului cauzat de aerul poluat: 

  • Patologii respiratorii – bronșite, pneumonii, tumori ale plămânilor

  • Tromboze venoase profunde

  • Afecțiuni cardiovasculare

  • Probleme cu dezvoltarea fătului în timpul sarcinii

  • Probleme de fertilitate masculină

  • Tumori maligne (cancer) – piele, gură, gât, sân

Remedii și soluții nepoluante

Efectele poluării asupra persoanelor nu sunt exact aceleași, desigur. Ca în orice alt context, este foarte importantă și sensibilitatea individului, pornind, în primul rând, de la moștenirea genetică și ajungând la alimentație, stil de viață, obiceiuri.

Este necesar să înțelegem că toate aceste boli pot fi prevenite reducând în primul rând propria amprentă negativă asupra aerului. Astfel, ar fi indicat să ne luptăm, spre exemplu, cu dependența de țigări, fiindcă ea poate îmbolnăvi atât pe fumător, cât și pe cei de lângă el. Mai mult, există remedii care pot reduce și chiar vindeca semnele unor afecțiuni specifice, precum simptomele bronșitei cronice, de exemplu. Acest lucru trebuie să ne sporească vigilența și atenția asupra sănătății, căci „paza bună trece primejdia rea”.

Utilizarea tehnologiilor curate, reducerea expunerii la efectele nocive ale industriilor, dar și la fumatul pasiv reprezintă câteva dintre cele mai urgente acțiuni pe care suntem datori să le întreprindem în lupta împotriva factorilor de risc pentru mediu și pentru sănătatea noastră. 


(P) Poluarea și afecțiunile cauzate de aceasta
19 2020 22:01 Decizie controversată luată de KFC. Ce se întâmplă cu celebrul pui servit acum în restaurante
KFC se pregătește pentru viitor, iar asta implică schimbări majore și controversate în ceea ce privește celebrul pui servit de companie în restaurantele sale. 
Decizie controversată luată de KFC. Ce se întâmplă cu celebrul pui servit acum în restaurante
17 2020 12:09 Tehnologia viitorului: Tatuajele inteligente care îți transformă corpul într-un touchpad
Google a început experimente interesante cu tehnologii de ultimă generație, care vor transforma radical dispozitivele portabile.
Tehnologia viitorului: Tatuajele inteligente care îți transformă corpul într-un touchpad
15 2020 21:07 Cercetătorii nu exclud posibilitatea impactului cu un asteroid, peste câțiva ani. Când ar putea avea loc?
Pe 10 iulie, un asteroid descoperit recent de Agenția Spațială Europeană a trecut la mică distanță de Terra și se va întoarce peste câțiva ani.
Cercetătorii nu exclud posibilitatea impactului cu un asteroid, peste câțiva ani. Când ar putea avea loc?
15 2020 17:37 A fost descoperită cea mai veche structură construită vreodată de mayași. Arheologii au fost uimiți 
Populația mayașă a cunoscut o evoluție foarte rapidă în urmă cu mii de ani, iar moștenirea culturală și arhitecturală continuă să uimească. 
A fost descoperită cea mai veche structură construită vreodată de mayași. Arheologii au fost uimiți
15 2020 14:13 (P) Poluarea și afecțiunile cauzate de aceasta
Viața modernă este interesantă și plină de provocări, cu elemente care ne susțin confortul și activități care conectează comunități la nivel global.
(P) Poluarea și afecțiunile cauzate de aceasta
14 2020 22:03 Cât de mare este riscul de îmbolnăvire într-un avion? Concluzia alarmantă a unui studiu științific 
Un profesor de la MIT susține că în perioada pandemiei COVID-19 contaminarea pasagerilor în timpul unui zbor cu avionul nu este deloc de neglijat.
Cât de mare este riscul de îmbolnăvire într-un avion? Concluzia alarmantă a unui studiu științific
11 2020 14:40 Cea mai neașteptată descoperire. Ce au aflat cercetătorii despre strămoșii dinozaurilor 
Despre dinozauri știm destul de multe lucruri și, printre altele, suntem conștinenți de dimensiunile uriașe alte multora dintre cele mai cunoscute specii. Din acest motiv descoperirea oamenilor de știință este cu atât mai surprinzătoare. 
Cea mai neașteptată descoperire. Ce au aflat cercetătorii despre strămoșii dinozaurilor
11 2020 13:40 Temperaturi record în Siberia! Cât de cald a fost în luna iunie?
Încălzirea globală aduce temperaturi record vara aceasta în zona arctică.
Temperaturi record în Siberia! Cât de cald a fost în luna iunie?
9 2020 23:41 De câți oameni e nevoie pentru colonizarea planetei Marte? 
Colonizarea planetei Marte este unul dintre marile visuri ale omenirii, dar de ce este nevoie pentru a-l împlini? Și, mai ales, de câți oameni? 
De câți oameni e nevoie pentru colonizarea planetei Marte?
8 2020 20:58 Misterioasa apariție a gheții roz în Alpii Italieni. Semnalul de alarmă lansat de cercetători 
Oamenii de știință din Italia investighează apariția misterioasă a gheții de culoare roz din Alpi, iar principala explicație lansează și un semnal de alarmă foarte important. 
Misterioasa apariție a gheții roz în Alpii Italieni. Semnalul de alarmă lansat de cercetători
7 2020 21:43 Explozia este iminentă! Ce se întâmplă cu una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer
Betelgeuse este o gigantă roșie, una dintre cele mai luminoase stele pe care o putem vedea pe cer, parte a constelației Orion.
Explozia este iminentă! Ce se întâmplă cu una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer
6 2020 21:29 Misterul oceanului ascuns sub calota de gheață din Antarctica
În anul 1870, Jules Verne publica faimosul său roman, „Două mii de leghe sub mări”, în care scria despre aventurile căpitanului Nemo, la bordul unui submarin care ajungea la Polul Sud printr-un ocean ascuns, aflat sub calota de gheață. Descoperiri recente arată însă că există într-adevăr un ocean sub calota glaciară din Antarctica.
Misterul oceanului ascuns sub calota de gheață din Antarctica
Modifică Setările