Un recent raport emis de NASA arata ca in jurul planetei noastre orbiteaza prea multe obiecte abandonate: de la parti din rachetele care au plecat spre spatiu, la sateliti abandonati. Imaginea creata de Michael Najjar, un fotograf german, este mai puternica decat raportul oficial.

Se vorbeste de peste 370.000 de obiecte care ar orbita in jurul planetei noastre de la lansarea primului obiect, Sputnik 1, in urma cu 53 de ani. Viteza cu care "gunoaiele" calatoresc ajunge chiar si la 35.000 de kilometri pe ora, existand foarte multe sanse ca acestea sa intalneasca rachetele sau satelitii pe care agentiile spatiale le lanseaza in prezent.

Sursa majora a ramasitelor din apropierea Pamantului este planul de dezvoltare a satelitilor militari pe care l-au avut Uniunea Sovietica si Statele Unite in anii '60 si '70 ai secolului trecut. Unul dintre recentele accidente cauzate de "gunoaiele" din spatiu a avut loc in 2007 cand Briz-M, purtatorul rusesc al satelitului de comunicatii Arabsat-4A, a explodat pe orbita la intalnirea cu ramasitele unei rachete chiar deasupra Australiei de Sud.