Știm deja că schimbarea polilor magnetici determină dezechilibre în ceea ce privește planetele și sateliții lor, dar încă nu știm exact cât de des s-a întâmplat asta pe Terra. 

O nouă cercetare prezintă dovezile unui astfel de eveniment care a determinat înclinarea serioasă a Pământului în urmă cu 84 de milioane de ani, atunci când dinozaurii încă trăiau pe planeta noastră.

Oamenii de știință au analizat mostre calcaroase din Italia care datează din Cretacicul târziu (adică de acum aproape 100.5 milioane de ani), căutând dovezi ale schimbării polilor magnetici ai Terrei. Fosilele bacteriilor blocate în rocă au format structuri de magnetită și oferă unele dintre cele mai convingătoare dovezi care ar putea tranșa o dezbatere științifică ce există de decenii întregi.

„Aceste observații reprezintă cea mai amplă documentare și provoacă noțiunea referitoare la stabilitatea axei naturale a Pământului în ultimele 100 de milioane de ani”, au explicat cercetătorii.

Pământul este realizat dintr-un nucleu solid din metal și dintr-unul exterior lichid, cu o mantie solidă și cu o crustă (suprafață) care se mișcă insesizabil pe deasupra metalului lichid. Câmpul magnetic al Pământului, generat de nucleu exterior, este înregistrat în amănunte care se regăsesc în rocile precum cele studiate în această cercetare.

Schimbarea polilor magnetici se petrece atunci când polii geografici își modifică substanțial poziția, deci învelișul exterior al Pământului se deplasează. Nimic nu se schimbă, practic, în ceea ce privește câmpul magnetic, dar rocile care își schimbă poziția vor înregistra date paleomagnetice diferite, pe măsură ce se mișcă.

„Imaginați-vă că vă uitați la Pământ din spațiu. Schimbarea polilor magnetici ar arăta ca și cum planeta s-ar înclina într-o parte, iar ceea ce se întâmplă de fapt este că întreaga scoarță stâncoasă a planetei - adică mantia și crusta solide - se rotește în jurul nucleului lichid”, au explicat specialiștii.

Potrivit studiului, a existat o înclinare de 12 grade a Pământului, în urmă cu 84 de milioane de ani, care a fost corectată relativ rapid - în aproximativ 5 milioane de ani, adică echivalentul unui „yo-yo cosmic”, așa cum spun astronomii. Ce înseamnă acest lucru este că rocile - și, deci, și Italia, țara din care au fost colectate - au călătorit până în zona Ecuatorului înainte de a-și reveni.

__________________________________________________________________________________________________

Urmărește emisiunile preferate pe protvplus.ro: 

Share articol: