Succesul dispozitivului care monitorizeaza nivelul de glucoza din sange si foloseste transmiterea de date prin infrarosii prentru a ajuta o pompa prin care pacientul primeste insulina i-a facut pe britanicii de la University of Cambridge sa promita ca primele 24 de astfel de dispozitive vor ajunge la pacienti pana la sfarsitul acestui an. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sustin ca va mai fi nevoie de cel putin un deceniu pentru dezvoltarea unui dispozitiv care sa nu aiba nevoie de monitorizare manuala.

Diabetul de tip 1 cauzeaza cresterea nivelului de zahar in sange si se dezvolta atunci cand pancreasul este incapabil de a produce insulina necesara pentru a regla acest nivel. Excesul de zahar in sange afecteaza vasele de sange, nervii si chiar organele. Intr-un viitor apropiat chiar si diabeticii de tip 2 (in special cele cu greutate mare) vor putea folosi un astfel de dispozitiv.

Cheltuielile cu bolnavii de diabet sunt foarte mari, numai Marea Britanie cheltuind 10 miliarde de lire sterline pe an, 10% din bugetul programat. 10% din cele 2,9 milioane de cazuri de diabet din Regatul Unit sunt de tip 1.