ExoMars Trace Gas Orbiter, lansat în 2016 ca o misiune comună între Agenția Spațială Europeană și Roscosmos, a detectat apa din Valles Marineris pe Marte. Acest canion este de 10 ori mai lung, de cinci ori mai adânc și de 20 de ori mai lat decât Marele Canion.

Apa este situată sub suprafața sistemului canionului și a fost detectată de instrumentul FREND al orbitatorului sau detectorul de neutroni epitermici cu rezoluție fină. Acest instrument este capabil să cartografieze hidrogenul la un metru față de solul marțian.

Cea mai mare parte a apei de pe Marte este situată în regiunile polare ale planetei și rămâne înghețată. Valles Marineris se află chiar la sud de ecuatorul planetei, unde temperaturile de obicei nu sunt suficient de scăzute pentru ca gheața să reziste.

Observațiile au fost colectate de Orbiter între mai 2018 și februarie 2021. Anterior, alți orbitatori au căutat apă chiar sub suprafața marțiană și au detectat cantități mici sub praful marțian.

„Cu (Trace Gas Orbiter) putem privi până la un metru sub acest strat de praf și putem vedea ce se întâmplă cu adevărat sub suprafața lui Marte -- și, în mod esențial, să găsim „oaze” bogate în apă care nu au putut fi detectate anterior”, a declarat autorul studiului Igor Mitrofanov, cercetătorul principal al telescopului cu neutroni FREND.

„FREND a dezvăluit o zonă cu o cantitate neobișnuit de mare de hidrogen în sistemul colosal de canion Valles Marineris: presupunând că hidrogenul pe care îl vedem este legat de moleculele de apă, până la 40% din materialul apropiat de suprafață din această regiune pare să fie apă.”

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: