Numite Regiunile Speciale, aceste zone nu vor fi niciodata explorate, nici de roboti, nici de exploratori umani sau colonisti, scrie IFL Science.

Cercetatorii vor ca in acest fel sa evite contaminarea cu microbi care ar putea ajunge aici de pe Terra, la bordul navetelor spatiale.

Daca acest lucru s-ar intampla, ar fi foarte dificil sa-si dea seama daca formele de viata care ar fi detectate pe Marte provin de pe aceasta planeta sau este vorba de o contaminare.

Regiunile au fost definite in anul 2008, in urma deciziei Comitetului de Cercetare Spatiala, care a conturat Politica de Protectie Planetara.

Zonele interzise pentru cercetare vor fi alese in functie de anumite criterii foarte clare.

In primul rand, vor fi protejate regiunile unde contaminarea cu microorganisme terestre este considerata foarte probabila.

De asemenea, in aceasta categorie vor intra si zonele unde ar putea exista forme de viata extraterestre, care trebuie astfel protejate de microbi terestri.

Anul trecut, a fost adaugata o noua categorie de Regiune Speciala: cea unde va fi detectata prezenta apei, care poate sustine dezvoltarea formele de viata martiana.

Totodata, Regiunile Speciale trebuie sa aiba o temperatura mai ridicata, fiind suficient de calde ca sa existe viata. Pe Marte, asta inseamna ca temperatura sa fie de peste -25 de grade Celsius.

Din pacate, deocamdata nu au fost stabilite pe Marte asemenea Regiuni Speciale, care sa corespunda criteriilor mentionate in document. Totusi, ele au fost definite din timp, pentru a putea fi protejate imediat ce vor fi identificate.