Directorul Departamentului de Lasere al proiectului de la Măgurele, Ioan Dăncuș a anunțat pentru EduPedu.ro că România deține în acest moment cel mai puternic laser din lume, după ce acesta a reușit să ataingă puterea de 7 PetaWatts. În luna iunie a acestui an, laserul ar urma să fie testat pentru puterea de 10 PetaWatts. 

“Laserul de la ELI a ajuns la cea mai mare putere din lume la momentul acesta, 7 PW, și e o veste foarte bună. Este unul dintre punctele de răscruce pentru noi, întrucât ne apropiem de 10 PW; acesta este un nivel intermediar foarte important, care dovedește că drumul pe care l-am ales este cel bun”

“Este, probabil, unul dintre elementele cele mai importante pentru comunitatea științifică – faptul că dovedim că ELI-NP va fi o bază bună de lucru pentru propunerile și experimentele științifice.”

”După cum știți, ELI-NP va fi o unitate deschisă pentru comunitatea științifică, drept urmare este foarte important să dovedim că instrumentele pe care le construim aici sunt cele decise împreună cu comunitatea”, a declarat Ioan Dăncuș pentru EduPedu.ro.

Sursă foto: Stirileprotv.roUrmărește cele mai importante știri ale zilei, pe ProTV Plus: