Experimentul oamenilor de știință este o premieră mondială.

Cercetătorii ruși au reușit să readucă la viață două specii de viermi, care fuseseră blocate în gheață într-o perioadă în care planeta era mult mai rece.

Timp de 42.000 de ani, acești viermi au fost criogenați într-o bucată de permafrost. Nu au murit însă, ci au fost criogenați, iar acum cercetătorii din Rusia au reușit să-i trezească la viață.

Viermii sunt cunoscuți sub denumirea de nematode (sau viermi rotunzi), scrie Business Insider. Cercetătorii i-au adus în laborator, unde i-au încălzit treptat, timp de mai multe săptămâni. Apoi le-au oferit hrană. Pe măsură ce corpul lor se încălzea, viermii au apătat primele semne de viață: se mișcau și mâncau.

Este o premieră importantă pentru cercetători: pentru prima dată, au trezit la viață organisme multi-celulare, care fuseseră înghețate.

Până acum, studiile au demonstrat că unele forme de viață mai simple, cum sunt bacteriile, algele sau sporii, pot să fie criogenate timp de mii sau milioane de ani, fără să moară.

Însă nimeni nu știa dacă și un organism mai complex, cum este viermele rotund, poate rezista la fel de bine în aceste condiții. Recordul anterior de criogenare al unui organism complex era de 39 de ani în cazul nematodelor și de 30 de ani în cazul tardigradelor.

Mostrele de permafrost în care au fost înghețați viermii au fost preluate din zona izolată Yakuția, din Siberia. Una dintre mostre avea o vechime de 32.000 de ani, iar a doua de 42.000 de ani.

Share articol: