Cercetătorii care lucrează la proiectul Dharma au identificat o exoplanetă care orbitează steaua 49 Eridani A, menționată în serialul „Star Trek” ca fiind steaua planetei Vulcan.

Steaua 40 Eridani A se află la o distanță de 16 ani-lumină de noi. Lângă această stea a fost localizată planeta Vulcan, din popularul serial SF, care este locul de naștere al personajului Spock.

Interesant este că de curând cercetătorii de la Universitatea din Florida au identificat o planeta reală, situată chiar în locul legendarei planete Vulcan. Ei au făcut această descoperire cu ajutorul telescopului Dharma, din Arizona.

Exoplaneta este de două ori mai mare ca Pământul și orbitează mai aproape de steaua ei, astfel încât un an durează acolo doar 42 de zile.

Cu toate acestea, steaua Eridani este mai rece ca Soarele nostru, prin urmare pe această planetă ar putea exista viață, cred astronomii. 

Steaua 40 Eridani A face parte dintr-un sistem solar tiplu, adică este însoțită de alte două stele, care orbitează una în jurul celeilalte, 40 Eridani B și Eridani C care sunt vizibile de pe suprafața planetei.

Steaua principală, 40 Eridani A, este suficient de luminoasă pentru a putea fi văzută cu ochiul liber pe cerul nopții, de pe Pământ.

„Fascinant!”, ar spune Mr. Spock.