Se știe deja că virusul SARS-CoV2 afectează inclusiv rețeaua neuronală a corpului, iar acum cercetătorii investighează impactul pe termen lung al acestuia, pentru a vedea dacă poate fi vorba despre o afectare a creierului pe termen lung. 

Oamenii de știință de la Unviersitatea Uppsala din Suedia urmăresc acum progresul a 19 indivizi care s-au îmbolnăvit de coronavirus anul trecut și au dezvoltat simptome neurologice. Opt dintre oamenii incluși în acest focus grup au suferit o degradare a stării mentale, iar alți opt s-au confruntat cu dureri de cap din cauza Covid-19.

De la pacienții spitalizați în Uppsala au fost recoltate mostre de lichid cefalorahidian, în debutul studiului care a avut loc în luna aprilie 2020 și care este încă în desfășurare. Totuși, rezultatele parțiale au fost publicate recent și au indicat niveluri crescute de proteine, asociate cu involuția funcțiilor neurologice.

Proteina neurofilament-lumină (NFL) este un indicator biologic cheie în ceea ce privește dezvoltarea unor boli, iar niveluri mai ridicate decât normalul au fost descoperite la două treimi dintre pacienți.

Oricum ar fi, cercetătorii încă mai trebuie să afle exact modul în care aceste niveluri crescute ale proteinei NFL se traduc în leziuni ale creierului, afirmând că mecanismul încă trebuie elucidat.

„În acest moment investigăm efectele pe termen lung când vine vorba despre acești pacienți, în principal prin analizarea mostrelor de sânge și lichid cefalorahidian stocat în baza biologică din Uppsala”, a transmis autorul studiului, Joham Virhammar.

Implicațiile cognitive și neurologice ale infecției cu SARS-CoV2 rămân încă neelucidate pe deplin, dar sunt un subiect serios de îngrijorare pentru medici. O echipă de oameni de știință din Marea Britanie și din SUA, de exemplu, a început un proiect de cercetare pentru a vedea dacă infecția cu noul coronavirus crește riscul dezvoltării de Alzheimer.

Totuși, adevăratele repercusiuni nu vor fi, probabil, complet cunoscute decât după decenii întregi, pe măsură ce omenirea va învăța să meargă mai departe cu acest virus, dar și cu efectele pe care boala le are.

Referitor la Alzheimer, deocamdată nu există dovezi clare că boala este influențată de coronavirus, dar s-a descoperit că virusul poate invada creierul, iar cercetătorii speră să afle cât mai multe despre toate implicațiile sale, în cel mai scurt timp.
__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: