Polul magnetic de nord (aflat la Polul Sud) se mișcă ușor de-a lungul Arcticului spre Rusia din 1831, dar ritmul de deplasare spre Siberia a crescut în ultimii ani la o viteză de 54,7 kilometri pe an. Asta a făcut ca oamenii de știință să fie nevoiți să actualizeze sistemele de navigație cu un an mai devreme.

Cei de la World Magnetic Model 2020 prevăd că polul magnetic își va continua traiectoria către Rusia, însă ritmul va încetini la 39,9 kilometri pe an. De când a fost descoperit în 1831, polul s-a deplasat 2250 kilometri.

Câmpul magnetic al Pământului își inversează polaritatea la fiecare câteva sute de mii de ani. Ultima inversare a avut loc în urmă cu 770.000 de ani.

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că ultima inversare a durat 22.000 de ani până la finalizare. Unii cred o astfel de inversare a polarității s-ar putea întâmpla de-a lungul istoriei omenirii, însă unele teorii contrazic asta.

Forța câmpului magnetic scade cu aproximativ 5% în fiecare secol, iar aceste semne de slăbire a forței indică o inversare viitoare, dar este greu de știut când acest lucru se va întâmpla. Dacă s-ar îmtâmpla de-a lungul istoriei umanității, asta ar putea afecta navigația, sateliții și comunicațiile.