Polul Nord este ocolit de rutele navale comerciale din cauza calotei glaciare, dar peste ce mult 50 de ani lucrurile s-ar putea schimba din cauza topirii ghetii. Disparitia calotei va micsora rutele cu cel putin 20%.

Cercetatorii au folosit un program special pentru a simula conditiile Polului Nord in urmatoarele decenii, ajungandu-se la concluzia ca, peste cinci decenii, luna septembrie va f cea mai folosita pentru traversarea "capatului Pamantului". Studiul a fost publicat in publicatia Proceedings a National Academy of Sciences.


"Nimeni nu s-a gandit ca este posibil sa traversezi Polul Nord cu o nava. Peste ma putin de o jumatate de secol acest lucru va fi posibil. Problema este ca noi nu credem ca aceasta este o realizare", a spus Laurence Smith de la University of California din Los Angeles.


Posibilitatea traversarii Polului Nord pe apa deschide lupta pentru teritorii dintre tarile care se invecineaza cu extremitatea nordica a Pamantului. Tarile nordice, Federatia Rusa, Canada si Statele Unite vor o parte din "noile teritorii" si pentru a exploata rezervele de petrol gasite la Pol in ultimii ani.