Deși nimeni nu a simțit aceste mișcări seismice globale, nici măcar seismografele nu le-au înregistrat, misteriorul eveniment de pe 11 noiembrie este atent analizat de cercetători.

Potrivit acestora, vibrațiile au pornit din zona insulei Mayotte, în apropiere de Madagascar, apoi au străbătut planeta cu o viteză de peste 14.000 km/h.

Fenomenul a devenit cunoscut după ce mai mulți pasionați de seismologie au scris pe Twitter că au observat semnale ciudate, înregistrate la stațiile seismice din întreaga lume.

Cu siguranță nu era semnalul obișnuit al unui cutremur. Nimeni nu știe exact ce s-a întâmplat, dar imediat au apărut diferite teorii: o alunecare de teren sau un meteorit care ar fi explodat în atmosferă.

Explicația este probabil alta. Stephen Hicks, seismolog la Universitatea din Southampton, a identificat locul de pornire al undelor seismice: în mare, lângă insula Mayotte.

Undele au străbătut planeta timp de aproximativ 90 de minute și nu au fost detectate de seismografe, pentru că erau de foarte joasă frecvență, scrie The Guardian.

Semnale similare au fost înregistrate de cercetători când au loc fragmentări ale ghețarilor, alunecări de teren sau mișcări bruște în magma de sub vulcani.

Excluzând celelalte posibile explicații, singura teorie posibilă rămâne în acest caz mișcarea din rezervorul de magmă aflat sub fundul mării, susține Hicks.

La o concluzie similară a ajuns și Pierre Briole, de la École Normale Supérieure din Paris. El spune că tavanul unui rezervor de magmă s-a suprat și acest fenomen a provocat declanșarea undelor seismice.