Atunci când racheta Orion a NASA va decola pentru prima dată, în cadrul misiunii Artemis I - care va pleca spre Lună cel mai probabil în luna noiembrie, scaunul de comandă nu va fi gol. Un manechin - îmbrăcat cu un costum cu senzori ce resping radiațiile, va porni și el în spațiu, cu scopul de a înregistra date referitoare la experiența pe care ar putea să o trăiască oamenii în timpul viitorului zbor Artemis II, care va avea loc în 2023.

Așa că acum manechinul ar trebui să primească și un nume pe măsură. De aceea, NASA a lansat provocarea „Name the Artemis Moonikin Challenge". Până pe 28 iunie, agenția îi provoacă pe utilizatorii de Twitter, Facebook și Instagram să voteze între opt nume pe care le-ar putea purta manechinul:
1. ACE
2. CAMPOS
3. DELOS
4. DUHART
5. MONTGOMERY
6. RIGEL
7. SHACKLETON
8. WARGO

„Faptul că invităm publicul larg să participe la denumirea diverselor provocări este important pentru a-i atrage pe oameni către misiune, pentru a inspira viitoarele generații de exploratori”, a spus Kathryn Hambleton, purtător de cuvânt NASA. „Este esențial pentru noi să obținem date referitoare la felul în care oamenii ar putea trăi experiența de pe Artemis, pentru a ne asigura că toate sistemele noi, cuplate cu sistemele integrate ar putea oferi protecție pentru membrii echipajului. Ne pregătim, astfel, pentru misiunea Artemis II”.

Una dintre situațiile de urgență care au fost testate cu ajutorul unui manechin este cea referitoare la aterizarea în apă și un eventual blocaj care să-i țină pe astronauți cu capul în jos. Cercetătorii au supus manechinul la diferite teste pentru a vedea dacă astronauții ar putea ieși în siguranță din cabină.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: