Lucrările au fost realizate independent, folosind o mână robotică și camera încorporată. Pe numele său Ai-Da, robotul este considerat primul capabil să deseneze persoane reale doar cu ajutorul observației și folosind un creion, scriu jurnaliștii de la Daily Mail.

Expoziția Ai-Dei, numită „Unsecured Futures”, va avea vernisajul pe 12 iunie, la Universitatea Oxford și va conține o selecție a lucrărilor realizate de robot cu ajutorul proceselor de inteligență artificială și algoritmilor dezvoltați în cadrul Universității.

Operele includ desene, picturi, sculpturi și artă vizuală și explorează limitele dintre inteligența artificială, tehnologie și formele de viață organică.

„Ca pionieri ai unei noi mișcări de artă prin inteligența artificială, sunem încântați să v-o prezentăm pe Ai-Da, primul artist robot umanoid autorul propriei sale forme de artă”, a declarat Aidan Meller, „creierul” din spatele proiectului și proprietarul galeriei în care vor fi expuse creațiile.

Mâna robotică folosită la realizarea lucrărilor a fost proiectată de inginerii din Leeds și este pusă în mișcare pe mai multe niveluri ,prin mai mulți algoritmi.

Ei sunt utilizați pentru a calcula distanța virtuală dintre ceea ce percepe robtoul cu ajutorul camerei frontale și locul în care trebuie să realizeze acțiunea.

„Abia așteptăm reacțiile pe care Ai-Da la va stârni în rândul publicului. Dezbaterile pe care le va naște vor fi o măsură a potențialului ei artistic și a succesului său”, a spus cercetătoarea Lucy Seal.

Ai-Da a fost proiectat de aceeași companie care a creat roboții pentru serialul HBO Westworld.