„E ca și cum ai descoperi o comoară în timp ce culegi ciuperci în pădure. Suntem absolut copleșiți”, a spus unul dintre arheologi. 

O mumie egipteană despre care, timp de secole, cercetătorii au crezut că este un înalt prelat de gen masculin a ajuns în atenția specialiștilor din întreaga lume, după ce arheologii au descoperit că este, de fapt, o femeie însărcinată. Este primul caz înregistrat vreodată în care oamenii de știință au identificat o mumie aflată în această stare.

Arheologii din Polonia au făcut această descoperire în timp ce realizau un studiu detaliat, care a început în 2015, pe mai mult de 40 de mumii de la Muzeul Național din Varșovia, explică Wojciech Ejsmond, arheolog și director al proiectului, coordonatorul cercetării. „A fost absolut neașteptat”, a transmis acesta.

„Antropologul nostru verifica în detaliu zona pelviană a mumiei pentru a stabili genul acesteia și a observat ceva ciudat, ca un fel de anomalie”, a continuat Ejsmond. Se pare că anomalia s-a dovedit a fi piciorul unui fetus cu o vârstă estimată între 26 - 30 săptămâni la vremea respectivă. Analiza computerizată a revelat și faptul că femeia a murit atunci când avea între 20 și 30 de ani.

Tot pe baza cercetărilor non invazive, oamenii de știință au dedus că trupul a fost mumificat în primul secol înainte de Hristos și că i-a aparținut unei femei dintr-o pătură socială înaltă, fiind înmormântată și cu o colecție bogată de amulete. Deși au mai fost găsite dovezi ale faptului că femei însărcinate au fost înmormântate în vremea Egiptului antic, este pentru prima dată când se descoperă o mumie în această stare.

Mumia a fost donată în 1826 Universității din Varșovia și a fost ulterior expusă la Muzeul Național. Aceasta a fost inițial identificată drept „mumia unei femei”, în tot secolul al XIX-lea. Totuși, acest lucru s-a schimbat un secol mai târziu, atunci când hieroglifele inscripționate pe sarcofag au fost traduse și au dezvăluit numele unui preot egiptean - Hor-Djehuty. Și examinările radiologice din anii 1990 au ajuns la concluzia că mumia este de gen masculin. „Putem să speculăm că mumia a fost plasată în sarcofagul greșit sau că a fost pusă la întâmplare într-un sarcofag oarecare, de către oamenii care au gestionat-o în secolul al XIX-lea”, explică cercetătorii încurcătura.

În viitor vor fi realizate mai multe cercetări pentru a afla detalii suplimentare despre starea de sănătate a mumiei, lucru pentru care ar puta fi nevoie chiar de recoltarea de probe din țesutul moale, foarte puțin prezent acum în sarcofag, și doar la nivel microscopic. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: