Roverul Perseverance al NASA marchează încă o premieră istorică. Acesta a reușit să extragă oxigen din atmosfera planetei Marte. 

Un instrument experimental instalat la bodul lui Perseverance, numit Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE) a fost cel care a reușit această performanță, în cadrul unui test care a avut loc pe 20 aprilie.

Deși demonstrațiile referitoare la ceea ce putem realiza în spațiu cu ajutorul tehnologiei sunt abia la început, acestea ar putea face trecerea de la procese și activități pe care le considerăm SF chiar și acum, la fapte științifice reale, cu rezultate palpabile. De exemplu, extragerea și stocarea oxigenului pe Marte ar putea ajuta la alimentarea rachetelor prin care astronauții să decoleze de pe suprafața planetei. Mai mult, astfel de dispozitive ar putea, într-o zi, să asigure aer respirabil pentru astronauți.

„Este un prim pas crucial spre transformarea dioxidului de carbon în oxigen, pe planeta Marte”, au transmis reprezentanții NASA. „MOXIE mai are mult de lucru, dar rezultatele oferite de această tehnologie sunt foarte promițătoare, în drumul nostru de a trimite oameni pe Marte, într-o zi”.

Oxigenul este esențial atât pentru oameni, cât și pentru alte procese care, printre altele, susțin funcționarea navetelor spațiale și oferă resursele necesare pentru transportul oamenilor de pe Marte înapoi pe Terra. Atmosfera Planetei Roșii este alcătuită din dioxid de carbon în proporție de 96%. Ceea ce face MOXIE este să separe atomii de oxigen de moleculele de dioxid de carbon, eliminând monoxidul de carbon înapoi în atmosferă.

Procesul de conversie necesită niveluri foarte mari ale temperaturii, de aproximativ 800 de grade Celsius, iar pentru ca acest lucru să fie posibil MOXIE este realizat din materiale foarte rezistente la căldură. Stratul superior al lui MOXIE este placat cu aur, ce reflectă căldura și menține radiațiile la distanță, pentru protejarea roverului Perseverance.

În primul său test, producția de oxigen a fost redusă, de aproximativ cinci grame, echivalentul a circa 10 minute de oxigen pentru un astronaut. MOXIE este conceput în așa fel încât să ofere 10 grame de oxigen pe oră.

„MOXIE nu este doar primul instrument care produce oxigen pe o altă planetă, este și prima tehnologie de acest tip care va contribui semnificativ la succesul misiunilor viitoare, folosind elemente din altă lume, prima mostră de utilizare a resurselor in-situ”, au mai transmis reprezentanții echipei care a conceput tehnologia.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: