Premiera a fost bifată de o echipă de cercetători americani și ar putea reprezenta o evoluție majoră ce în viitor poate duce la ameliorarea crizei organelor pentru transplant.

Procedura a implicat utilizarea organului unui porc ale cărui gene au fost alterate în așa fel încât țesuturile lui să nu mai conțină acele molecule responsabile cu respingerea sa imediată.

Primitorul a fost o pacientă aflat în moarte clinică ce prezenta semne de disfuncție renală și a cărei familie a fost de acord cu realizarea experimentului, înainte ca ea să fie deconectată de la aparate, au precizat oamenii de știință pentru Reuters.

Timp de trei zile, noul rinichi a fost atașat vaselor de sânge ale femeii și menținut în afara corpului său, în așa fel încât cercetătorii să-l poată monitoriza. Rezultatele oferite de organul transplantat au arătat „destul de normal”, iar rinichiul a produs „cantitatea de urină care era estimată” pentru un rinichi uman transplantat, fără să existe vreo dovadă de vreun fel a respingerii sale de către organism. După transplant, nivelul anormal de creatinină al pacientei - indicator al unei funcții renale deficitare - a revenit la normal.

Oamenii de știință încearcă de decenii întregi să concretizeze posibilitatea de a folosi organe de animale pentru transplantarea lor la oameni, dar nu găsesc secretul pentru a împiedica respingerea lor de către corpul uman.

Ce a făcut diferit această echipă din America a fost să modifice o genă responsabilă de generarea reacției de respingere și să creeze un porc numit GalSafe, care a fost aprobat de autorități în decembrie 2020 inclusiv ca aliment pentru oamenii care au alergie la carne sau ca o sursă potențială de tratament pentru oameni. Iar alți oameni de știință merg și mai departe și încearcă să-și dea seama dacă GalSafe poate fi o sursă pentru orice fel de transplant - de la valvele inimii la grefe de piele. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: