Potrivit teoriei „impactului gigantic”, în urmă cu 4,5 milioane de ani, o planetă de mărimea lui Marte a intrat în coliziune cu Terra. 

În urma impactului, o bucată din planeta Theia a fost asimilată în interiorul planetei noastre, ajutând astfel la apariția vieții, iar o altă parte a fost aruncată în spațiu și a format Luna, scrie Science Alert.

Până acum însă nu exista vreo dovadă concretă care să susțină teoria. Acum, oamenii de știință susțin că au găsit urme ale planetei Theia în interiorul Lunii.

Cercetătorii de la Universitatea din New Mexico precizează că aceste dovezi includ și analizarea unor mostre de sol aduse de pe satelitul nostru natural de misiunile Apollo.

O echipă coordonată de Erick Cano a ajuns la concluzia că Theia s-a format mai departe în sistemul nostru solar și apoi s-a apropiat de Pământ până când coliziunea a fost iminentă.

Concluzia lor va putea fi verificată însă abia peste mulți ani, când oamenii vor ajunge din nou pe Lună și vor aduce noi mostre de sol. Cercetarea a fost publicată în revista Nature Geoscience.

Sursa foto: Wikimedia