NASA investighează în acest moment un delict care ar putea rămâne în istorie drept prima infracțiune spațială, după ce unul dintre astronauții Agenției a fost acuzat că a accesat ilegal contul bancar al soțului său, în vremea în care se afla la bordul Stației Spațiale Internaționale. 

Autoritățile trebuie să stabilească dacă fapta reprezintă, într-adevăr, o încălcare a legii, dar cazul pune pe tapet o problemă la care, poate, nu foarte mulți oameni s-au gândit: cum ar trebui să gestioneze omenirea în viitor activitatea infracțională care are loc în spațiu? 

În ultimii 50 de ani, persoanele care au ajuns în spațiu au fost reprezentante ale Guvernelor națiunilor de care au aparținut – precum astronauții NASA și cosmonauții ruși. Acestea au afișat un comportant ireproșabil, fără conflicte majore pe orbită, iar asta și pentru că destinațiile în sine erau puse la dispoziție de autorități și aveau reguli extrem de clare. 

Treptat, însă, lucrurile se schimbă, odată cu apariția din ce în ce mai multor companii private care își doresc să poată trimite oameni în afara spațiului terestru, chiar și pentru o experiență de câteva minute. Astfel, pe măsură ce cosmosul devine accesibil mai multor oameni, comportamentele pe care le regăsim pe Pământ vor fi reproduse, mai devreme sau mai târziu, și în afara acestuia. „Lucrurile pe care le fac oamenii nu se opresc atunci când ei ajung pe orbită”, a declarat pentru The Verge Michelle Hanlon, directorul programului de drept aerian și spațial de la Universitatea din Mississippi.

Cazul pe care NASA îl investighează în prezent nu ar trebui să dea niciun fel de bătăi de cap, din punct de vedere legal. Summer Worden a acuzat-o pe soția lui, astronautul NASA Anne McClain, că i-a accesat fără permisiune contul bancar în momentul în care se afla pe Stația Spațială Internațională, acolo unde femeia a locuit timp de șase luni, după cum au transmis jurnaliștii The New York Times. McClain susține că operațiunea era una de rutină, pentru a se asigura că au suficienți bani încât să-și plătească facturile, dar, cu toate acestea, disputa este una aprinsă și este legată și de o separare a celor doi despre care aceștia nu au dorit să discute prea multe în media. „Pe lângă faptul că s-a întâmplat totul atunci când ea se afla în spațiu, această problemă este, în totalitate, acoperită de dreptul american”, a explicat Hanlon. 

Stația Spațială Internațională funcționează după regulile impuse prin tratatul internațional numit „Înțelegerea interguvernamentală referitoare la cooperaea pe Stația Spațială”, un document care include și o secțiune referitoare la prevenirea și sancționarea activității criminale. Aceasta stipulează clar că echipajul fiecărei țări care are acces la Stația Spațială Internațională intră sub jurisdicția legii naționale, atât timp cât nu interferează cu personae din alte state. Atât McClain, cât și Worden sunt cetățeni americani, așa că legea SUA își va spune cuvântul, în acest caz. 

„Oamenii par să creadă că acest concept de comunitate umană în afara planetei este la sute de ani distanță, dar chiar nu e așa. Avem o mare ocazie de a începe să facem lucrurile așa cum trebuie și de a promova pacea prin comportamentul fiecăruia dintre noi”, a mai spus Michelle Hanlon. 

Share articol: