Ne gândim că meseria de astronaut este periculoasă și solicitantă și nu s-ar potrivi prea bine unei femei. Cu toate acestea, istoria ne arată că și în acest domeniu au existat femei care s-au remarcat prin performanțele lor deosebite.

Iată câteva dintre femeile care au ajuns în spațiu și au intrat astfel în istorie.

Prima femeie în spaţiu

Prima femeie care a părăsit Pământul şi a ajuns în spaţiu a fost o cosmonaută sovietică Valentina Tereshkova. Aceasta a reprezentat un model pentru multe dintre femeile care i-au urmat exemplul.
Tereshkova a fost selectată din mai bine de 400 de candidați pentru lansarea în spaţiu a misiunii Vostok 6, care a avut loc pe 16 iunie, 1963.
Prima femeie americană în spaţiu
În iunie 1983, astronauta Sally Ride de la NASA a devenit prima femeie din Statele Unite trimisă în spaţiu, lansându-se pe nava spaţială Challenger în misiunea STS-7.
Aceasta a fost cea de-a treia femeie ajunsă în spaţiu, după Valentina Tereshkova şi astronauta sovietică Svetlana Savitskaya, care a zburat în misiunea Soyuz T-7 pe data de 19 august, 1982.
Prima femeie devenită comandant al unei staţii spaţiale
Astronauta NASA Peggy Whitson a fost prima femeie la conducerea unei staţii spaţiale, preluând comanda  International Space Station în aprilie 2008, în timpul Expediţiei 16.
Următorul ei zbor în spaţiu, în 2016, a reprezentat un alt moment important, deoarece a preluat din nou comanda Expediţiei 51, devenind prima femeie aflată în această poziţie de două ori.
În plus, Peggy deţine recordul pentru „Cea mai în vârstă femeie în spaţiu”, întorcându-se din ultima ei misiune la vârsta de 57 de ani.
Prima femeie cu activitate extravehiculară în spaţiu
Cosmonauta sovietică Svetlana Savitskaya a fost prima femeie care a păşit în spaţiu, în afara navei spaţiale.
Activitatea extravehiculară a fost realizată în timpul celui de-al doilea zbor al său în orbită, în iulie 1984.
Svetlana s-a putut mândri şi cu faptul că a fost cea de-a doua femeie în spaţiu, cu misiunea Soyuz T-5 din anul 1982.
Prima femeie americană cu activitate extravehiculară în spaţiu
Kathryn D. Sullivan, o astronaută angajată la NASA, a urmat-o pe Svetlana, devenind prima femeie americană care a zburat în afara navei spaţiale, în timpul misiunii STS-41-G, pe data de 11 octombrie 1984.
Prima femeie britanică în spaţiu
Chimista engleză Helen Sharman a devenit prima persoană din Anglia ajunsă în spaţiu, atunci când a vizitat staţia spaţială MIR în timpul expediţiei Soyuz TM-12 în 1991.
Tot atunci a devenit şi prima femeie care a vizitat staţia MIR vreodată.
Prima femeie de origine africană în spaţiu
Astrounauta americană Mae Jemison a zburat pe nava spaţială Endeavour în septembrie 1992, devenind prima femeie de origine africană care a călătorit în spaţiu.
Prima femeie canadiană în spaţiu
Roberta Bondar a devenit prima astronaută din Canadei datorită zborului său din anul 1992, pe nava spaţială a misiunii STS-42.
Prima femeie japoneză în spaţiu
Chiaki Mukai a zburat cu nava spaţială Columbia în timpul misiunii STS-65, în iulie 1994. În acelaşi timp, a stabilit un record pentru cel mai lung zbor realizat vreodată de o femeie astronaut.
Prima femeie franceză în spaţiu
Doctoriţa Claudie Haignere a devenit prima şi singura femeie franceză care a zburat vreodată în spaţiu, în timpul zborului înspre staţia spaţială rusă numită MIR, în 1996.
În 2001, ea a devenit şi prima femeie europeană care a vizitat Staţia Spaţială Internaţională.
Prima turistă în spaţiu
Antreprenoarea iraniano-americană Anousheh Ansari a devenit prima turistă în spaţiu după ce şi-a plătit o călătorie pe Staţia Spaţială Internaţională în 2006, cu ajutorul companiei Space Adventures.
Primul maraton în spaţiu
Astronauta Sunita Williams a devenit prima persoană care a alergat un maraton în spaţiu, în timpul Expediţiei 15 în 2007.
Ea s-a înscris oficial pentru Maratonul din Boston şi a alergat 42 de kilometri în 4 ore şi 24 de minute, pe o bandă de alergat aflată în spaţiul de odihnă al navei.
Cel mai mult timp petrecut în spaţiu
Femeia care a petrecut cel mai mult timp în spaţiu este tot Peggy Whitson, prima femeie comandant al unei stații spațiale. Ea a stat 665 de zile, 22 de ore şi 22 de minute pe orbită, în trei misiuni pe Staţia Spaţială Internaţională.
Atunci când Peggy s-a întors din ultima sa călătorie în 2017, aceasta se putea mândri cu faptul că a petrecut mai multe ore în spaţiu decât orice alt astronaut, femeie sau bărbat.
Foto: Getty Images