Sonda a aselenizat cu succes la Polul Sud, în bazinul Aitken, care este cel mai mare crater de pe suprafața Lunii.

Astfel, sonda chinezească Chang'e 4 devine primul robot care va explora partea nevăzută, îndepărtată, a satelitului nostru natural.

De pe Pământ nu putem vedea decât o singură faţă a Lunii, deoarece satelitul natural al Pământului are o perioadă sinodică egală cu perioada sa de revoluţie (27,3217 zile), aflându-se în rotaţie sincronă cu Pământul.

Emisfera selenară invizibilă de pe Terra nu a fost fotografiată şi cartografiată decât cu ajutorul sondelor spaţiale, prima fiind sonda sovietică Luna 3, în 1959. Primii oameni care au văzut-o, în mod direct, au fost astronauţii din echipajul misiunii Apollo 8, aflați pe orbită în jurul Lunii în 1968.

Sonda Chang'e 4 a trimis deja și prima imagine surprinsă în această regiune, iar fotografia a fost difuzată pe Twitter de postul de televiziune CCTV.

Misiunea Chang'e 4 prevede cercetarea solului lunar, pentru ca oamenii de știință să afle mai multe informații despre modul de formare a satelitului.

De asemenea, aici vor avea loc experimente de cultivare a unor plante, pentru ca experții să afle dacă pot crește legume sau fructe într-un mediu artificial, pe Lună.

 

 

Roverul selenar este dotat cu o cameră panoramică, un radar capabil să penetreze solul şi un spectrometru în infraroşu, cărora li se adaugă un instrument pentru analiza undelor seismice şi un al doilea receptor radio VLF (VRR).

China intenţionează să devină o importantă putere spaţială şi să ajungă din urmă Rusia şi Statele Unite până în anul 2030.

Programul de explorări selenare al Chinei a început în 2007 cu misiunea Chang'e 1, care a presupus amplasarea pe orbita circumlunară a unei sonde simple.

Share articol: