Dennis Tito, primul turist spatial din lume, a anuntat miercuri intr-o conferinta de presa ca fundatia sa "Inspiration Mars" va lansa o misiune pe planeta Marte peste 5 ani.

In martie 2001, Dennis Tito, un milionar american, nu foarte popular printre cei de la NASA, le-a cerut rusilor o aventura turistica in spatiu platita cu 20 de milioane de $. Inginer de profesie, Tito a petrecut, in aprilie acelasi an, aproape 8 zile pe orbita pe Statia Spatiala Internationala unde a fost transportat cu o racheta ruseasca, potrivit StirilePROTV.

Milionarul american a ajuns din nou in atentia pasionatilor de stiinta si calatorii spatiale dupa ce fundatia sa a anuntat miercuri ca va trimite o misiune in spatiu. Desi nu s-a anuntat oficial un echipaj uman in drum spre Marte, NewSpace Journal relateaza ca misiunea va include 2 membri, intr-o capsula SpaceX Dragon modificata si lansata cu ajutorul unei rachete Falcon Heavy, scrie The Guardian.

Dennis Tito spera sa deschida o noua era a explorarii spatiale ce are ca obiectiv o misiune pe Marte in 2018, adica peste doar 5 ani. Mai mult, in varsta de 72 de ani, Tito si-ar dori sa fie unul dintre cei doi membri inchisi in capsula spatiala in drum spre Marte.

Vestea a fost intampinata cu reactii de neincredere si chiar amuzament din partea comunitatii oamenilor de stiinta.

"Pana si daca anunta NASA o astfel de misiune nu as  fi crezut ca se poate realiza atat de curand. Insa noi vorbim aici de un individ privat", a declarat  Tito.

Share articol: