Proiectul este un parteneriat între mai multe state ale lumii.

ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) este un reactor de fuziune nucleară aflat în construcție în Franța, care ar putea revoluționa modul în care oamenii vor produce energie.

Energia care poate fi obținută prin fuziune nucleară va fi ieftină, nepoluantă și practic inepuizabilă.

Reactorul, la care lucrează echipe de cercetători din China, India, Japonia, Rusia, Coreea de Sud și Statele Unite, a fost construit pe jumătate, scrie Business Insider.

Procesul de fuziune nucleară care va avea loc în interiorul lui, după ce va fi pus în funcțiune, va fi similar celui întâlnit în stele.

Tehnologia este și mai sigură decât fisiunea nucleară, care presupune obținerea de energie prin ruperea atomilor. Fuziunea este opusul ei și presupune fuzionarea atomilor de hidrogen pentru a forma atomi de heliu.

Proiectul ITER a început în urmă cu 10 ani și ar urma să fie terminat abia în 2035. Costurile sunt uriașe - peste 20 de miliarde de dolari.

Însă, dacă acest reactor va funcționa, va fi primul care va obține energie prin fuziune nucleară.

În proiect sunt implicați inclusiv 25 de cercetători români. În anul 2009, aceștia au conceput un material special care să acopere pereții reactorului de fuziune, pentru ca acesta să reziste la plasma fierbinte din interior.

Învelișul a fost dezvoltat de Asociația Euratom și a fost considerat cel mai bun sistem de protecție la temperaturi extrem de înalte.

Share articol: