In ultimele luni, temperatura din zona arctica a crescut alarmant, ajungand sa fie cu 20 de grade Celsius mai ridicata fata de media anului precedent.

Pentru a opri topirea accelerata a ghetii din aceasta regiune, cercetatorii au conceput un plan ambitios: vor sa inghete la loc Polul Nord.

Planul este sa instaleze nu mai putin de 10 milioane de pompe eoliene pe calota de gheata. Sub actiunea vantului, acestea vor stropi cu apa de mare deasupra ghetii, ajutand astfel la ingrosarea ei, scrie publicatia Science Alert.

Un studiu recent arata ca prin aceasta interventie s-ar putea aduga un strat de gheata de un metru grosime, peste calota de gheata. Astfel, aceasta va fi protejata de topirea rapida.

Steven Desch, fizician la Universitatea de Stat Arizona, spune ca incalzirea globala nu poate fi oprita doar prin reducerea consumului de combustibil fosili. Trebuie sa luam masuri rapide si concrete pentru a opri dezastrul.

In prezent, stratul de gheata din zona arctica are o grosime de numai 1,5 metri. De aceea, ingrosarea cu inca un metru ar dubla aproape grosimea ghetii, care ar deveni astfel mult mai rezistenta.

Din pacate, costul unui asemenea proiect ar fi urias: aproximativ 500 de miliarde de dolari.