Acesta are forma unei căști non invazive și folosește un câmp magnetic oscilant pentru a determina tumoarea să se micșoreze. Dispozitivul a fost testat de curând pe un pacient cu glioblastom, la care cercetătorii au remarcat o diminuare cu 31% a tumorii într-un timp destul de scurt.

Casca a fost fixată între trei magneți puternici care se rotesc în permanență pentru a genera un câmp magnetic oscilant. Folosind această tehnologie, volumul și masa celulelor tumorale au fost reduse. Asta pentru că forța magneților perturbă transferul de electroni din seria reacțiilor de car mitocondriile se folosesc pentru a produce energia chimică ce ne alimentează celulele. Totuși, această întrerupere se produce doar în prezența anumitor compuși metabolici produși de celulele canceroase, ceea ce înseamnă că sunt distruse doar celulele tumorale, în vreme ce structurile sănătoase rămân intacte.

De la începutul tratamentului, timp de trei zile, pacientul a fost ținut sub supraveghere într-o clinică, perioadă în care soția sa a fost pregătită pentru a gestiona întregul proces legat de folosirea dispozitivului-prototip. Ulterior, tratamentul a continuat acasă, în sesiuni începând de la două ore, până la șase ore pe zi. În total, a continuat tratamentul timp de 36 de zile, timp în care tumoarea s-a micșorat cu 31%, spun oamenii de știință, pacientul înregistrând și progrese la nivel de vorbire și funcție cognitivă.

Deși este vorba, deocamdată, despre o încercare în premieră, pe un singur pacient, rezultatele preliminare sunt încurajatoare. Reducerea tumorii a fost consistentă și a arătat o eficiență ma mare acolo unde tratamentele clasice pentru cancer au eșuat. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: