Luna trecuta, o cantitate mica de emisii radioactive a fost detectata in atmosfera, deasupra granitei dintre Rusia si Norvegia, scrie publicatia Science Alert.

Initial, zvonurile au invocat teste nucleare facute de Rusia, insa este mai probabil ca explicatia sa fie alta.

Doza maxima de radiatii a avut loc in luna ianuarie, insa multe state anunta abia acum incidentul. Printre tarile afectate se numara Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franta si Spania.

Prima tara in care au fost inregistrate radiatiile este Norvegia. Autoritatile precizeaza insa ca nu au raportat incidentul din ianuarie pentru ca doza de iod radioactiv din atmosfera era foarte mica, deci nu reprezenta un pericol pentru oameni sau mediu.

La randul lor, autoritatile franceze au declarat saptamana trecuta ca nivelul iodului-131 a fost foarte mic, iar in prezent nu mai exista radiatii in atmosfera.

Chiar daca nivelul de radiatii nu a fost periculos, este ingrijorator ca nimeni nu stie deocamdata ce s-a intamplat. Iodul-131 rezista in atmosfera numai 8 zile, prin urmare a fost eliberat foarte recent, cu putin timp inainte de aparitia primelor inregistrari.

Singurul lucru care se stie, in urma masuratorilor facute, este ca sursa emisiilor radioactive a fost undeva in Europa de Est. Este posibil sa fi aparut o scurgere radioactiva la o fabrica de produse farmaceutice.

Iodul radioactiv este folosit pentru a trata anumite tipuri de cancer. Iodul-131 este singurul element radioactiv care a fost detectat, de aceea expertii cred ca sursa radiatiei este o fabrica de medicamente, nu o centrala atomica sau teste nucleare.

Un incident similar a avut loc in anul 2011. Concluzia anchetei a fost publicata insa abia acum: sursa radiatiilor de atunci a fost o fabrica de izotopi radioactivi din Budapesta, care producea tratamente pentru cancer.