Cercetatorii de la University of York si-au unit fortele cu cei de la University of Reading si-au unit fortele pentru a studia schimbarile climaterice, dar si pentru a previziona urmatoarele miscari din atmosfera Pamantului. Nu este simplu deloc daca luam in calcul faptul ca pentru a se strange date cat mai bune, oamenii de stiinta cauta in... excrementele ramelor.

Ramele, tinute la temperaturi diferite, lasa o "memorie" a temperaturii la care eu eliminat excrementele chiar in testura acestora, fapt care i-a facut pe cercetatori sa mearga mai departe : sa caute in excrementele fosilizate pentru a determina schimbarile petrecute cu mai multe mii de ani. Mai mult, datele ar putea ajuta la estimarea urmatoarelor schimbari care vor avea loc din punct de vedere meteorologic.

Studiile sunt incurajate chiar si de catre meteorologi care, de mai multa vreme, se straduiesc sa creeze o harta a mediului, o harta istorica, mai degraba, a mediului. Oamenii de stiinta din York si Reading s-au mutat "pe teren", cercetarea ajungand acum in situri arheologice pentru recoltarea de excremente fosilizate.